Σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου ξεκινάει η νηστεία των Χριστουγέννων η οποία θα έχει διάρκεια σαράντα ημερών, δηλαδή μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.Αυτή η νηστεία ωστόσο δεν είναι τόσο αυστηρή όσο εκείνη του Πάσχα, καθώς επιτρέπεται η κατάλυση ιχθύος, μπορούμε δηλαδή να τρώμε ψάρι μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, ωστόσο δε τρώμε ψάρι κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.Επίσης ψάρι τρώμε και κατά την Μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.Από 18 μέχρι και 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, μπορούμε να πιούμε κρασί και να φάμε λάδι ελιάς εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.Τα οφέλη της νηστείαςΗ νηστεία εκτός από τα πνευματικά οφέλη, καθώς μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό, έχει και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μια ριζική αλλαγή στη διατροφή, όπως η νηστεία, θα μπορούσε να αλλάξει την μικροβιακή σύνθεση του εντέρου και να αλλάξει αυτό που κάνουν τα βακτήρια του εντέρου.Παράλληλα μπορεί να βελτιώσει την απόκριση του σώματος στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν ρυθμίζονται καλά τα σάκχαρα στο αίμα σας, μειώνεται ο κίνδυνος αύξησης βάρους και διαβήτη.Την ίδια ώρα υπάρχει και μία έρευνα που τονίζει πως η καλύτερη ώρα για να τρώει κανείς είναι μέχρι τις 4 το μεσημέρι, και μάλιστα το ιδανικό θα ήταν κάποιος να επιτρέπει στον εαυτό του να τρώει για δέκα ώρες (διαλειμματική νηστεία). Ο διπλός αυτός συνδυασμός – μαζί με ισορροπημένη διατροφή – έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη πρόσληψη ενέργειας και την απώλεια βάρους.Τι δεν πρέπει να κάνουμε στην νηστείαΘα πρέπει να πίνετε νερό και να μην καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες θερμιδογόνα τρόφιμα όπως το ψωμί ή ο χαλβάς. Παράλληλα να κάνετε μια εξέταση αίματος αν δεν αισθάνεστε καλά.Επιτρέπεται το ηλιέλαιο στη νηστεία;Νηστεία σημαίνει να βγάλουμε από τη διατροφή μας κάποιες τροφές, όπως κρέας, αυγά, γάλα, τυρί, ψάρια και λάδι. Είτε λάδι είναι, είτε ηλιέλαιο πρέπει να το νηστέψουμε.Ποιες τροφές επιτρέπονται στην νηστεία;Τα θαλασσινά (οστρακοειδή-μαλάκια), όπως χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιέςΤα οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές)Φρούτα και χυμοίΌσπρια όπως φακές ή φασόλιαΛαχανικάΞηροί ΚαρποίΖυμαρικάΨωμίΕλιέςΣόγιαΤαχίνιΜέλιΜανιτάρια
Αφήστε μια απάντηση