Χριστούγεννα, οικογενειακή ατμόσφαιρα, επανασύνδεση με μακρινούς συγγενείς και φίλους και ασφαλώς… γιορτινό τραπέζι.Αυτό είναι το κύριο συστατικό στοιχείο των γιορτών στην Ελλάδα και όχι μόνο.Ωστόσο, πολλές φορές το γιορτινό τραπέζι εγκυμονεί και κινδύνους για την υγεία μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί και αν προβούμε σε υπερβολές κυρίως στην κατανάλωση τροφών και αλκοόλ.Οι γιατροί κρούουν το «καμπανάκι» του κινδύνου κυρίως για πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε λοιπόν;Ποιοι είναι αυτοί που έχουν έναν λόγο παραπάνω για να είναι περισσότερο προσεκτικοί από τους υπόλοιπους;«Αυτοί που πρέπει να προσέξουν περισσότερο είναι αυτοί που έχουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο ή κάποια ασθένεια που μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για εμφάνιση τέτοιας νόσου όπως διαβήτη ή υπέρταση», αναφέρει μιλώντας στον Alpha ο Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.«Η πρόσληψη γευμάτων με πολλές θερμίδες μπορεί να απορρυθμίσει το ζάχαρο, ενώ πολλά γεύματα με κορεσμένα λίπη μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της χοληστερόλης», προσθέτει.Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;«Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πολύ μεγάλα γεύματα. Έχει παρατηρηθεί πως μεγάλα γεύματα φέρνουν και αύξηση των εμφραγμάτων. Να ακολουθούμε όσο το δυνατόν τη μεσογειακή δίαιτα και επειδή στις γιορτές είναι δύσκολο, γλυκά και λιπαρά με μέτρο», απαντά.Όσο για την κατανάλωση αλκοόλ;Η ρήση των αρχαίων «παν μέτρον άριστον» ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση.«Να μην ξεφεύγουμε από τα 1-2 ποτηράκια την ημέρα», υπογραμμίζει ο κ. Σιάσος.
Αφήστε μια απάντηση