Είδη πολυτελείας τείνουν να γίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο να υπερβαίνουν το 10% και ειδικά στη φέτα.Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο, και χωρίς εμφανή εξήγηση, το γάλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πήρε μια αύξηση 2%. Τα γαλακτοκομικά μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 11,9%. Σήμερα, η τιμή του γιαουρτιού κυμαίνεται από 3,13 – 6,73€/ kg, ενώ το βούτυρο, που εκτός από επιτραπέζιο αποτελεί και πρώτη ύλη παρασκευής άλλων προϊόντων, πετάει στα 12,45 – 17,47€/ kg.«Έχει αυξηθεί η πρώτη ύλη. Το γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Ό,τι είναι γαλακτοκομικό έχει αυξηθεί 30-40% και μας δυσκολεύει στην παραγωγή. Αναγκαστικά αυξήσαμε κι εμείς 20 με 30%. Η τυρόπιτα από 1-1,10 ευρώ πήγε αυτόματα στο 1,40-1,50. Τα γλυκά από 10-11 ευρώ το κιλό, πήγαν 13 με 14», δήλωσε υπεύθυνος αρτοποιείου στο MEGA.Μάλιστα, αυτή η αύξηση παρατηρείται ειδικά στα τυριά. Συγκεκριμένα, η φέτα ανά κιλό που το 2022 ήταν με μεγαλύτερη τιμή στα 9€, σήμερα αρχίζει από τα 11,5€ και φτάνει μέχρι και τα 14€. Αύξηση 15 – 25%, η γραβιέρα από 14,25 μέχρι 25 ευρώ και το κασέρι δεν το βρίσκει κανείς κάτω από 18 ευρώ, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 27 ευρώ το κιλό.Στο «ράλι» της ακρίβειας τη δική του θέση διεκδικεί και το λευκό τυρί. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα σουπερμάρκετ κοστίζει από 7 μέχρι 9,5€ όταν έναν χρόνο πριν κόστιζε από 5 μέχρι 6,5 €.Έτσι οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι πλέον η φέτα που δεν έλλειπε από το τραπέζι του νοικοκυριού είτε στη χωριάτικη σαλάτα είτε σαν συνοδευτικό του φαγητού, πλέον αντικαθίσταται από ένα κίτρινο ή κάποιο άλλο λευκό τυρί, καθώς η τιμή της αυξάνεται διαρκώς.«Ένα τέταρτο φέτα παίρνουμε γιατί πλέον έχει φτάσει στον Θεό η φέτα οπότε είναι λίγο δύσκολο να πάρουμε παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά μία καταναλωτής μιλώντας στο MEGA.«Είναι απαράδεκτο αυτήν τη στιγμή η φέτα που είναι ελληνικό προϊόν να πωλείται σε αυτήν την τιμή», σημείωσαν παραγωγοί.«Έχει ανοδική τάση αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε που θα φτάσει. Όλα επηρεάζονται από την πρώτη ύλη», είπε ιδιοκτήτης παντοπωλείου.«Βάζουμε κομματάκι κομματάκι τη φέτα»Τον τελευταίο μήνα έχει σημειωθεί αδικαιολόγητη, όπως λένε οι ειδικοί, αύξηση της τιμής στα τυριά, με αφορμή τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που όμως έπληξαν μια περιοχή που δεν αποτελεί βασικό παραγωγό στη χώρα.Σε πρόσφατο άρθρο τους οι Financial Times ανέφεραν πως η κακοκαιρία Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία θα φέρει ελλείψεις στο αγαπημένο τυρί των Ελλήνων.Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής της φέτας κατά 10% -15% λόγω της καταστροφικής πλημμύρας.«Έχει ανέβει πάρα πολύ. Το τυρί αυτό παρήχθη στην καλύτερη περίπτωση πριν από δύο και τρεις και τέσσερις και πέντε μήνες. Οι τελευταίες πλημμύρες με μάξιμουμ παραγωγή και αν όλα αυτά τα ζώα ήταν παραγωγικά, μπορεί να έχει μείωση 2 με 5% της παραγωγής του συνολικό γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας», λέει ο καθηγητής γαλακτοκομίας, Θεοφύλακτος Μασούρας.Το παράδειγμα της φέτας είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό ενός τρόφιμου στο οποίο η αισχροκέρδεια είναι πια ανεξέλεγκτη, ενώ οι επαγγελματίες των τροφίμων εφιστούν την προσοχή και στην εστίαση, όπου παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζονται, ως φέτα, διάφορα λευκά τυριά.«Κάποτε τη φέτα τη βάζαμε στο τραπέζι πλούσια και ωραία και τώρα τη βάζουμε κομματάκι κομματάκι. Αυτό είναι ανήκουστο. Καλύτερα να πάρουμε κρέας, αρνί, μοσχάρι κτλ. παρά φέτα. Κοιτάζω τις τιμές 13-15. Δεν φτουράει με τίποτα», είπε μία καταναλωτής στο MEGA.«Υπάρχουν άλλα τυριά που είναι πολύ πιο αξιόλογα και μπορούμε να πάρουμε κάτι άλλο αντί για φέτα», λέει άλλος καταναλωτής, ενώ άλλος από την πλευρά του υπογραμμίζει: «Κάνουμε συνδυασμούς, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις προσφορές των σούπερ μάρκετ».
Αφήστε μια απάντηση