Λιτό στα εδέσματα, αλλά πολυτελές στο κόστος αναμένεται φέτος να είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.Οι τιμές σε γαλοπούλα, αμνοερίφια και χοιρινό, που παραδοσιακά αποτελούν το κυρίως πιάτο των γιορτών, έχουν επιδοθεί σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι ανατιμήσεων.Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κρεοπωλών Καταστηματαρχών, μάλιστα, οι παραγγελίες κρέατος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν πέσει κατά 30%, αφού τα νοικοκυριά λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος.Έως και 20% λιγότεραΤο Iνστιτούτο Kαταναλωτών έχει ήδη υπολογίσει ότι το χριστουγεννιάτικο γεύμα θα είναι ακριβότερο κατά 20% από πέρσι, ενώ και το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας προβλέπει ότι η αύξηση στο συνολικό κόστος θα ξεπεράσει το 11,4%.Είναι χαρακτηριστικό πως τα περασμένα Χριστούγεννα ένα εορταστικό γεύμα 6 έως 8 ατόμων κόστισε 92,55 € έως 127,07 €, φέτος θα κοστίσει από 103,10 € έως 140,76€.Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα προϊόντα που θα απαρτίσουν το τραπέζι έχουν αυξηθεί.Το ελαιόλαδο κατά 62%, τα μήλα κατά 36,6%, τα αμνοερίφια κατά 22,9%, οι πατάτες κατά 21,5% το κρασί κατά 21,2%, η νωπή γαλοπούλα κατά 21,1%, η φέτα κατά 13,3%.Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παραμένουν στις περσινές τιμές, απλησίαστες για τα φετινά πορτοφόλια με τιμή από 9,70 μέχρι 17,90 ευρώ το κιλό.Ακρίβεια και στην αγορά δώρωνΜε τα νοικοκυριά να δίνουν μάχη για να προμηθευτούν τα απαραίτητα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς, τα… σπασμένα πληρώνει το λιανεμπόριο.Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που διαθέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, οι καταναλωτές επιλέγουν μικρά, φτηνά, συμβολικά αντικείμενα για τα δώρα των Χριστουγέννων.
Αφήστε μια απάντηση