Σχεδόν 48 εκατομμύρια άνθρωποι αρρωσταίνουν από τρόφιμα, μολυσμένα με επιβλαβή μικρόβια, κάθε χρόνο! Τα τελευταία χρόνια, πολλές ασθένειες προκαλούνται από μολυσμένα λαχανικά και φρούτα, συμπεριλαμβανομένων της ντομάτας, του σπανακιού, του μαρουλιού, αλλά και του καρπουζιού και του πεπονιού.Τα φρέσκα προϊόντα μπορούν να μολυνθούν με πολλούς τρόπους. Κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης, μπορεί να μολυνθούν από ζώα, επιβλαβείς ουσίες στο έδαφος ή το νερό, ακόμα και από κακή υγιεινή των εργαζομένων. Μετά τη συγκομιδή, τα λαχανικά και τα φρούτα περνούν από πολλά χέρια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά την αγορά, κατά την προετοιμασία του φαγητού ή λόγω «κακής» αποθήκευσης.Ο FDA, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων, συμβουλεύει, αν είναι δυνατόν, να επιλέγετε φρούτα και λαχανικά, που δεν έχουν σημάδια ή δεν έχουν καταστραφεί και να βεβαιώνεστε ότι αυτά που είναι ήδη κομμένα, όπως το μαρούλι ή το καρπούζι, βρίσκονται είτε στο ψυγείο, είτε σε πάγο, τόσο στο κατάστημα, όσο και στο σπίτι.Επιπλέον, ακολουθήστε αυτές τις 7 συμβουλές:Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων φρούτων και λαχανικών.Αν εμφανίζονται σημάδια στα φρούτα ή στα λαχανικά, κόψτε τις κατεστραμμένες περιοχές πριν την προετοιμασία ή το φαγητό.Ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα ξεφλουδίσετε, ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μην μεταφέρονται από το μαχαίρι στη σάρκα τους.Τρίψτε τα απαλά, ενώ τα κρατάτε κάτω από τρεχούμενο νερό. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι.Χρησιμοποιήστε μια καθαρή βούρτσα για να τρίψετε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν φλούδα, όπως τα πεπόνια και τα αγγούρια.Στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα, για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα ενός κεφαλιού μαρουλιού ή λάχανου.Τέλος, καλό είναι να αποθηκεύετε τα ευπαθή φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο.
Αφήστε μια απάντηση