Τα Ωμέγα-3 μεταφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και σύμφωνα με μία νέα ανασκόπηση η κατανάλωση έστω και 3 γραμμαρίων κάθε μέρα είναι αρκετή για να χαμηλώσει την αρτηριακή σου πίεση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται από διατροφικά συμπληρώματα.«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να έχει μία μέτρια μείωση αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση 3 γραμμαρίων αυτών των λιπαρών οξεών» αναφέρεί ο Xinzhi Li, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής προγράμματος της Σχολής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μακάο. Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Κίνα.Τα Ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκεται σε αφθονία σε ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής πετυχαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αν και αρκετή έρευνα έχει συνδέσει τα Ω-3 με αυξημένη γνωστική επίδοση, η σχέση τους με την αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο γνωστή. Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τα Ω-3 λιιπαρά οξέα με χαμηλή αρτηριακή πίεση αν και τα αποτελέσματα δεν είναι καταληκτικά.Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου κουβαλά κατά μέσο όρο 300 mg ω-3 ανά χάπι. 0,11 εως 0,14 κιλά ατλαντικού σολωμού φέρει περίπου 3 γραμμάρια Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.«Οι περισσότερες μελέτες αναφέρθηκαν σε συμπληρώματα ιχθυελαίου και όχι σε EPA και DHA ωμέγα-3 που καταναλώνονται στα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός», εξηγεί ο Δρ. «Τα συμπληρώματα φυκιών με λιπαρά οξέα EPA και DHA είναι επίσης μια επιλογή για άτομα που δεν καταναλώνουν ψάρια ή άλλα ζωικά προϊόντα».Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συστήνει 1,1 -1,6 γραμμάρια Ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά. Η Αμερικάνικη Κοινότητα Καρδιάς συμβουλεύει υπέρ της λήψης Ω-3 μέσω δύο μεριδών 0,1 κιλών μαγειρεμένου ψαριού ανά εβδομάδα.Τι κάνει μία μερίδα σολωμού σε ασθενείς με υπέρτασηΗ ανασκόπηση συνδύασε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές, μελετώντας τη σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεση και Ω-3 λιπαρών οξεώ DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς αρτηριακή πίεση η διαταραχές στη χοληστερίνη. Οι κλινικές δοκιμές έλαβαν μέρος παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020. Τα αποτελέσματα συμπεριλάμβαναν πληροφορίες για την υγεία 5.000 ατόμων ηλικίας 22-86 ετών. Τα άτομα στις δοκιμές κατανάλωσαν τη συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων για 10 εβδομάδες.Η υψηλή αρτηριακή πίεση ήταν χαμηλότερη σε άτομα που έτρωγαν μεταξύ δύο και τριών γραμμαρίων συνδυασμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA καθημερινά από τους ενήλικες που δεν έτρωγαν. Η κατανάλωση περισσότερων από τρία γραμμάρια ωμέγα-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλά λιπίδια αίματος.Με τρία γραμμάρια ημερησίως ωμέγα-3, η μέση αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση μειώθηκε περίπου 4,5 mm/Hg. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά 2,0 mm/Hg.Η κατανάλωση πέντε γραμμαρίων ωμέγα-3 μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά σχεδόν 4,0 mm/Hg για τα άτομα με υπέρταση. Όσοι δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν πέντε γραμμάρια ωμέγα-3 ημερησίως είδαν μέση μείωση κάτω από 1,0 mm/Hg.«Η μελέτη μας υποστηρίζει τις οδηγίες του FDA ότι τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά μεταξύ των ατόμων που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση», καταλήγει ο Δρ. «Ενώ η μελέτη μας, όμως, μπορεί να προσθέσει ένα στρώμα αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων, δεν πληροί το όριο για να υποβάλουμε έναν εγκεκριμένο ισχυρισμό υγείας για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς του FDA».Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association .
Αφήστε μια απάντηση